

התכנית לתואר שני במדעי הראייה והאופטומטריה במכללה האקדמית הדסה היא רב-תחומית ונכללים בה היבטים מעולם האופטומטריה, מדעי המח, מדעי החיים ורפואת העיניים.
מטרת התכנית לתואר שני במדעי הראייה והאופטומטריה היא להקנות לבוגרים כלים קליניים חדשים באופטומטריה (כגון עדשות מגע מיוחדות וראיה ירודה), מיומנויות באופטומטריה מבוססת ראיות, הבנה ברפואת עיניים ומדעי הראייה וכלים לעסוק במחקר קליני.
תכני ההוראה בחוג מבוססים על קורסים קליניים בתחומים נבחרים באופטומטריה, התנסות קלינית עם מקרים מיוחדים, מרפאות בראיה ירודה, מרפאות בשיטות בדיקה מתקדמות, ומרפאות עדשות מגע למקרים מיוחדים, קורסים בחשיבה מדעית, מתודולוגיה וכלים לעשייה מדעית, וקורסים שמשלבים בין המדע והקליניקה. סגל ההוראה המסור של התכנית כולל מומחים בתחומים קליניים מישראל וחו"ל וחוקרים עם ניסיון רב בחקר מדעי הראייה.
בשנה השנייה של התכנית לתואר שני במדעי הראייה והאופטומטריה הסטודנטים בונים פרויקט מחקר קליני בהנחיית סגל התכנית להרחבת הניסיון הקליני מול מטופלים מורכבים.
ראשת החוג: פרופ' אריאלה גורדון-שאג
ראשת התוכנית: ד"ר ליאת גנץ
רכזת החוג: אליסה גניא
התכנית לתואר שני במדעי הראייה והאופטומטריה מקנה לבוגריה יתרון מקצועי, הרחבת אופקים ואתגר אינטלקטואלי. מדעי הראייה והאופטומטריה עוסקים בחקר העין, ובמנגנונים שבעזרתם מתרגם המוח לראייה את המידע המגיע אליו מן המערכת האופטית של העין. מקצוע מדעי הראייה והאופטומטריה הוא רב-תחומי מעצם מהותו, ונכללים בו תחומים מגוונים: ביוכימיה, ביופיזיקה, מדעי המוח ורפואת עיניים.
בעשורים האחרונים חלה התפתחות גדולה ומרשימה בחקר מדעי הראייה הבסיסיים ובטכנולוגיות הקליניות של הראייה. התפתחות זו יצרה ביקוש לידע בתחום, והובילה לבניית תכנית הלימודים לתואר שני באופטומטריה. צוות ההוראה של התכנית נבחר בקפידה רבה ועל פי קריטריונים מקצועיים. עמו נמנים מומחים מן השורה הראשונה המוזמנים מחו"ל, ומלמדים קורסים בנושאים מיוחדים באופטומטריה שאינם נלמדים בארץ.
אין ספק כי בוגרי התואר השני יצעידו את מדעי הראייה והאופטומטריה בישראל לתוך המאה ה-21.
משך הלימודים הינו יום בשבוע למשך 4 סמסטרים. בנוסף, בכל סמסטר ישנם מספר ימי לימוד מרוכזים. בסיומם יקבלו הבוגרים תואר שני M.Optom. המאושר ע"י המועצה להשכלה גבוהה.
סה"כ נקודות זכות לתואר: 46.
ישנם תחומי התמקצעות המקנים לבוגרים תעודה בנוסף לתואר השני.
דרישות לסיום התואר – לעמוד בדרישות של כל הקורסים ולעבור אותם עם ציון 65 לפחות.
ניתן לבחור אשכול קורסים (4 נ"ז בחירה ופרויקט גמר) עם התמקצעות והעמקת הניסיון והידע הקליני בעדשות מגע, תרגילי עיניים, שיקום נוירו אופטומטרי או ראייה ירודה. סטודנט שבחר באשכול קורסים יקבל תעודה על כך עם גמר לימודיו (בהצלחה).
מדעי הראייה והאופטומטריה עוסקים בחקר העין, ובמנגנונים שבעזרתם מתרגם המוח לראייה את המידע המגיע אליו מן המערכת האופטית של העין. מקצוע מדעי הראייה והאופטומטריה הוא רב-תחומי מעצם מהותו ונכללים בו תחומים מגוונים: מדעי המוח, אופטומטריה ורפואת עיניים.
בוגרי התואר השני של המכללה האקדמית הדסה מנכסים מיומנויות מוגברות בתחום. הם מסוגלים לאתר ליקויי ראייה בשלבים ראשוניים ולספק ללקוחותיהם בדיקת עיניים אמינה יותר. הם רוכשים כישורים ייחודיים בעדשות מגע מתקדמות כל זאת לצד כישורים בסיסיים לביצוע מחקר ולפיתוח רעיונות ומוצרים חדשים.
התכנית נועדה לחשוף את האופטומטריסט להתפתחויות שחלו בשנים האחרונות במדעי הראייה ולצייד אותו בכלים ויכולת לתת מענה לצרכים המתרבים והולכים בתחום זה. התכנית מייצרת תשתית המייסדת ומסדירה את הרמה האקדמית של האופטומטריה בארץ, מעבר להכשרה של תואר ראשון. המקצוענות הנרכשת בלימודי התואר השני במכללה האקדמית הדסה היא שילוב של ידע ומצוינות במדעי הראייה, המלווים בהעמקת הידע התיאורטי והידע המעשי באופטומטריה קלינית וברפואת עיניים.
מכיוון שזהו מדע מתפתח הקורסים מתעדכנים כל הזמן לפי שיטות המחקר החדשות. בשנה השנייה נדרשים הסטודנטים לערוך פרויקט מחקר.
הקורס "שיטות מחקר בעדשות מגע" כולל עבודה מעשית במעבדות ותכניות פיתוח בשיתוף עם תעשיית עדשות המגע בארץ. המשתתפים בקורס ייחשפו לייצור והערכה מקצועית של עדשות מגע חדישות. במסגרת זו נערכו כמה מחקרים בשיתוף עם התעשייה המקומית, חלקם תוך עיצוב פרטני של עדשות מגע חדשות עבור קרטוקונוס. מחקרים בתחום מפורסמים בעיתונות המקצועית וכן בכנסים בארץ ובעולם. כמו כן, לרשות הסטודנטים ציוד מתקדם וחדשני כולל Scheimpflug, ואברומטר לעיוותים מסדר גבוה. במרפאות עדשות מגע למקרים מיוחדים - מתאימים עדשות לקרטוקונוס, או לאנשים בעלי ניסטגמוס - עדשות מולטיפוקליות ומולטיפוקליות קשות, משתתפים בסדנאות ולומדים להתאים עדשות מגע ייחודיות חדישות.
הקורס "ראייה ירודה" כולל תרגול במרפאה לאבחון וטיפול באנשים עם ראייה ירודה. ההתנסות כוללת הכרות עם עזרים אופטיים לראייה ירודה ובניית תכניות טיפולים למטופלים.
בקורס "מהמעבדה לקליניקה" בכל שבוע דנים במאמרים פורצי דרך מהתחום האופטומטרי ויישומם במרפאות אופטומטריות. הנושאים מגוונים ומשתנים מדי שנה בהתאם להתפתחויות מחקריות בתחום. בשנים האחרונות הקורס התמקד בנושאים כגון שכיחות ומניעת קוצר ראייה ותיאוריית הטשטוש הפריפריאלי, גמישות של הקרנית (corneal hysteresis), נזקי אור כחול ועדשות מיוחדות לאור כחול, חזית הגל ועיוותים מסדר גבוה, שיטות למדידת חדות ראייה, ועוד.
במסגרת הלימודים וההתמחות המקצועית הוקמו מחקרים משותפים עם חברות מובילות בתחום האופטומטריה דוגמת סופלקס-קופר ויז'ין, ויזיוניקס ועוד. סטודנטים נוטלים חלק בפרויקטים מעשיים עם מרפאות עיניים, בתי - חולים, מרפאות ציבוריות ועוד.
תכנית הלימודים לתואר שני במכללה האקדמית הדסה נועדה לחשוף את האופטומטריסט להתפתחות הגדולה שחלה במדעי הראייה, ולצייד את הבוגר בכלים וביכולת לתת מענה לצרכים המתרבים והולכים בתחום זה. לפיכך, מטרות התכנית הן:
ליצור תשתית של הכשרה אקדמית נרחבת שתמסד את הרמה האקדמית של האופטומטריה בארץ, מעבר להכשרה של תואר ראשון. המקצוענות הנרכשת בלימודי התואר השני היא שילוב של ידע ומצוינות במדעי הראייה, המלווים בהעמקת הידע התיאורטי והידע המעשי באופטומטריה קלינית וברפואת עיניים.
להכשיר אופטומטריסטים המעוניינים להשתלב כחוקרים קליניים בבתי חולים, תעשייה, ובהיי טק.
להכשיר אופטומטריסטים במיומנויות קליניות מעבר למה שנלמד במסגרת התואר הראשון (שיטות מתקדמות בעדשות מגע, מחלות רשתית, אופטומטריה ילדים, ראייה ירודה).
להכשיר אופטומטריסטים שרוצים לעסוק במדעים בסיסיים, וזקוקים לשם כך לחיזוק הידע וההבנה במושגי יסוד, בחשיבה, בתכנון ובביצוע מחקריים קליניים.
להכשיר בוגרים שיוכלו להצטרף לסגל ההדרכה בתכניות אקדמיות באופטומטריה ובתכניות השתלמות רחבות.