מטרות הלימודים וכיווני קריירה באופטומטריה

תכנית הלימודים לתואר שני נועדה לחשוף את האופטומטריסט להתפתחות הגדולה שחלה במדעי הראייה, ולצייד את הבוגר בכלים וביכולת לתת מענה לצרכים המתרבים והולכים בתחום זה. לפיכך, מטרות התכנית הן: 

  • יצירת תשתית של הכשרה אקדמית נרחבת שתמסד את הרמה האקדמית של האופטומטריה בארץ, מעבר להכשרה של תואר ראשון. המקצוענות הנרכשת בלימודי התואר השני היא שילוב של ידע ומצוינות במדעי הראייה, המלווים בהעמקת הידע התיאורטי והידע המעשי באופטומטריה קלינית וברפואת עיניים.

  • להכשיר אופטומטריסטים המעוניינים להשתלב כחוקרים קליניים בבתי חולים, תעשייה, ובהיי טק.
  • להכשיר אופטומטריסטים במיומנויות קליניות מעבר למה שנלמד במסגרת התואר הראשון (שיטות מתקדמות בעדשות מגע, מחלות רשתית, אופטומטריה ילדים,מרפאות של שיטות בדיקה מתקדמות כמו VOLK טונומטריה וBIO).
  • להכשיר אופטומטריסטים שרוצים לעסוק במדעים בסיסיים, וזקוקים לשם כך לחיזוק הידע וההבנה במושגי יסוד, בחשיבה, בתכנון ובביצוע מחקריים קליניים.
  • להכשיר בוגרים שיוכלו להצטרף לסגל ההדרכה בתכניות אקדמיות באופטומטריה ובתכניות השתלמות רחבות.

העשרה מקצועית וקשר עם התעשייה

המכללה האקדמית הדסה בירושלים חרטה על דגלה מחויבות בלתי מתפשרת לקידום המחקר באופטומטריה. לפיכך הותאמו קורסים מיוחדים ללימוד שיטות מחקר קליני ובשנתם השנייה נדרשים הסטודנטים לערוך פרויקט מחקר.

הקורס "שיטות מחקר בעדשות מגע", למשל, כולל עבודה מעשית במעבדות ותכניות פיתוח בשיתוף עם תעשיית עדשות המגע בארץ. המשתתפים בקורס ייחשפו לייצור והערכה מקצועית של עדשות מגע חדישות. במסגרת זו נערכו כמה מחקרים בשיתוף עם התעשייה המקומית, כגון עיצוב פרטני של עדשות מגע עבור קרטוקונוס. העבודות במסגרת הקורס הוצגו בכנסים מקצועיים מקומיים ובין לאומיים וכן פורסמו בספרות המדעית המקצועית.  בקורס "התנסות קלינית", סטודנטים נדרשים לכתוב דוח"ות מקרה כמקובל בספרות הרפואית המדעית של מקרים קליניים שהם קיבלו במרפאות החוג ומחוצה לו. בקורס "מרפאות מתקדמות" סטודנטים מתרגלים שיטות לבדיקת הרשתית והלחץ התוך עיני תוך שימת טיפות הרחבה ואילחוש, בקורס "מקרים קליניים" מוצגים מקרים על ידי מומחים מתחום העיניים והאופטומטריה וכן הסטודנטים מציגים מקרים בפני עמיתיהם.

 

בקורס "מהמעבדה לקליניקה" בכל שבוע דנים במאמרים פורצי דרך מהתחום האופטומטרי ויישומם במרפאות אופטומטריות. הנושאים מגוונים ומשתנים מדי שנה בהתאם להתפתחויות מחקריות בתחום. בשנים האחרונות הקורס התמקד בנושאים כגון שכיחות ומניעת קוצר ראייה ותיאוריית הטישטוש הפריפריאלי, גמישות של הקרנית (corneal hysteresis), תיקונים אופטיים עם פריזמות, חזית הגל ועיוותים מסדר גבוה, שיטות למדידת חדות ראייה, ועוד.

לימודי התואר השני כוללים סדנאות מתקדמות בעדשות מגע, בראיה ירודה, בהתאמת עזרים ללקויי למידה. הסטודנטים לתואר מוסמך במדעי הראייה והאופטומטריה יזכו להזדמנות מיוחדת להשתמש בציוד מתקדם, אשר סופק למכללה על מנת לקדם את המחקר והאופטומטריה בישראל. 

היקף הלימודים

משך הלימודים הוא ארבעה סמסטרים. בסיומם יקבלו הבוגרים תואר שני M.Optom.
סה"כ נקודות זכות לתואר: 37.

ניתן לבחור אשכול קורסים (4 נ"ז בחירה) עם התמקצעות והעמקת הניסיון והידע הקליני בעדשות מגע /ראייה ירודה/ תרפיה ויזואלית/ שיקום נוירו-אופטומטרי. סטודנט שבחר באשכול קורסים יקבל תעודה על כך עם גמר לימודיו (בהצלחה).

הלימודים לתואר השני בתוכנית מתקיימים יום בשבוע (ביום שלישי) בקמפוס המכללה, כאשר אחת לשלושה שבועות הלימודים יערכו בצורה א-סינכרונית (לדוגמה: הרצאות מוקלטות) או מקוונת סינכרונית (הרצאות בזום), לנוחיות הסטודנטים.

הסטודנטים מתבקשים להרכיב מערכת של 37 נ"ז, הכוללות 8 נ"ז בקורסי בחירה מתוך היצע מגוון של קורסים. מערכת הלימודים כוללת קורסי בחירה רבים ומאפשרת לכל סטודנט וסטודנטית לבנות מערכת אישית התואמת את צרכיהם ותחומי העניין שלהם.

ניתן לסיים את התואר במשך 4 סמסטרים (שנתיים אקדמיות) וביום לימודים אחד בלבד בכל סמסטר! כמו כן, קיימת אפשרות לפריסת לימודים מעבר ל-4 סמסטרים למעוניינים בכך.

 

בניית המערכת היא אישית וגמישה ובתיאום וייעוץ של צוות הליבה של התוכנית.

תחומי לימוד עיקריים

בתכנית נלמדים קורסים בשלושה תחומים עיקריים:

  • קורסים קליניים בתחומים נבחרים באופטומטריה, כגון: עדשות מגע מיוחדות, ראיה ירודה,ליקויי למידה וראייה, אופטומטריה פדיאטרית, מחלות רשתית, גלאוקומה, תרפיה ויזואלית.
  • קורסים בחשיבה מדעית, מתודולוגיה וכלי מחקר, כגון: ביוסטטיסטיקה, כתיבה מדעית, דיני בריאות
  • קורסים שמשלבים בין האופטומטריה למדע: מהמעבדה לקליניקה, התנסויות קליניות (כתיבת דוחו"ת מקרה), מקרים קליניים.

מה הבוגרים שלנו עושים היום?
קראו סיפורי בוגרים של תכנית התואר השני במדעי הראייה והאופטומטריה